Recente cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs wijzen uit dat het advies voor basisscholieren in Rucphen aan het einde van groep 8 vaak leidt tot een vmbo-havo-brugklas. Niet minder dan 37 leerlingen kregen dit advies na de zomer.
In vergelijking met omliggende gemeenten, waar vmbo-gemengde/theoretische leerweg of vwo vaker voorkwamen, valt de keuze voor vmbo-havo in Rucphen op.
Vmbo-havo blijkt niet alleen het meestvoorkomende advies, maar ook een evenwichtige keuze voor de leerlingen in Rucphen. Ongeveer de helft van de leerlingen ontving dit advies, terwijl de andere helft een lager advies kreeg.
Opvallend is de verschuiving in advies het afgelopen schooljaar in Rucphen. Waar voorheen vmbo het doorsnee advies was, is dat nu vmbo-havo geworden. Deze verandering weerspiegelt mogelijk het effect van nieuwe onderwijsinstrumenten zoals de doorstroomtoets.
Met de gelegenheid om het schooladvies te verbeteren via de doorstroomtoets, ervaren leerlingen in Rucphen meer kansen en flexibiliteit. Hierdoor kunnen zij beter afstemmen op hun mogelijkheden en keuzes voor de middelbare school.
In maart staan de achtstegroepers voor de spannende taak om een middelbare school te kiezen op basis van hun advies. Dit proces wordt ondersteund door de inzichten van experts zoals socioloog Sara Geven van de Universiteit van Amsterdam, die wijst op het belang van kansengelijkheid.
De vergelijking met vijftien gemeenten die het meest op Rucphen lijken, zoals Oude IJsselstreek en Westerwolde, toont de unieke adviesdynamiek in Rucphen aan.