In het afgelopen jaar werden naar schatting 160 inwoners van Rucphen verdacht van een of meerdere misdrijven, blijkt uit recent vrijgegeven cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit aantal ligt beduidend hoger dan in vergelijkbare gemeenten, wat zorgen baart over de veiligheid binnen de gemeenschap.
De definitie van een verdachte, volgens de politie, omschrijft een persoon waarbij er een 'redelijk vermoeden' bestaat van betrokkenheid bij een misdrijf. Hoewel in 2023 al ongeveer 160 personen in Rucphen als verdachten werden aangemerkt, duiden de voorlopige cijfers op mogelijke groei. Vaak blijken definitieve statistieken iets hoger uit te vallen, wat impliceert dat de situatie mogelijk verslechtert.
Uit de gegevens blijkt dat in heel Nederland mannen vaker verdacht worden van misdrijven dan vrouwen, een trend die ook in Rucphen zichtbaar is met een vier keer hoger aantal mannelijke verdachten dan vrouwelijke verdachten in het afgelopen jaar. De meeste verdachten in Rucphen, ongeveer zestig personen, waren betrokken bij verkeersgerelateerde misdrijven, waaronder rijden onder invloed en doorrijden na een ongeval.
Terwijl het aantal misdaadverdachten in Nederland al jarenlang daalt, heeft Rucphen zich als uitzondering geprofileerd door in 2024 een stijging te vertonen. Deze klim in criminaliteit wordt ondersteund door het feit dat de politie 860 delicten rapporteerde, wat het tweede opeenvolgende jaar een toename betekent.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest vergelijkbaar zijn met Rucphen op basis van gezinssamenstelling en welvaartsniveau. Door Rucphen te spiegelen aan deze gemeenten, bieden CBS-cijfers een dieper inzicht in de lokale situatie en uitdagingen waar de gemeente voor staat.
De recente cijfers omtrent verdachten en misdrijven in Rucphen benadrukken de noodzaak voor gerichte maatregelen om de veiligheid en orde te handhaven. Met een zorgwekkende stijging in zowel verdachten als delicten, is een doeltreffende aanpak cruciaal om de criminaliteit in de gemeente terug te dringen en de inwoners te beschermen.