In Rucphen is er een duidelijke afname te zien in het aantal langdurig leegstaande woningen en panden. Uit recente CBS-gegevens, verzameld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat Rucphen in het begin van vorig jaar ongeveer 65 langdurig leegstaande woningen telde, een daling ten opzichte van de 50 woningen in 2022.
Vergeleken met zestien vergelijkbare gemeenten, waaronder Halderberge, Maashorst en Laarbeek, heeft Rucphen een lager aantal leegstaande woningen en panden. In totaal worden er ongeveer 90 langdurig leegstaande panden, inclusief 65 woningen en 15 bedrijfspanden, in Rucphen geregistreerd. Bovendien wijzen de cijfers erop dat Rucphen ook minder spookbewoning heeft dan vergelijkbare gemeenten, met slechts 35 gevallen van spookbewoning binnen de gemeente.
Langdurig leegstaande panden vormen een potentieel risico voor criminele activiteiten, zoals het gebruik van gebouwen voor wietkwekerijen, drugslaboratoria of geldwitwassen. De gemeenten zetten zich al jaren in voor maatregelen zoals een 'leegstandsheffing', maar de oproepen om dit in te voeren stuiten op weerstand van onder andere woonminister Keijzer.
Spookbewoning, waarbij officieel leegstaande woningen toch stroom verbruiken, is ook een aandachtspunt in Rucphen. Hoewel 35 gevallen van spookbewoning zijn gemeld, ligt dit aantal lager dan in vergelijkbare gemeenten. De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft bepaald welke zestien gemeenten het meest op Rucphen lijken en op basis van CBS-cijfers is geconstateerd dat Rucphen gunstig afsteekt wat betreft leegstand.
De cijfers tonen een positieve ontwikkeling in de aanpak van leegstand aan in Rucphen. Het blijft echter belangrijk om alert te blijven op mogelijke misbruik van leegstaande panden voor criminele doeleinden, en om maatregelen te blijven overwegen om dit tegen te gaan.