In de gemeente Rucphen heeft maar liefst 87 procent van de inwoners een rijbewijs, wat gelijk is aan het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het afgelopen jaar is het aantal mensen in Rucphen met een rijbewijs gestegen, waar vorig jaar 86,9 procent in het bezit was. Vergeleken met 2019 is dit zelfs een groei van 0,6 procent. Landelijk gezien is er ook een toename in het aantal rijbewijshouders, van 11,2 miljoen voor de pandemie tot 11,7 miljoen in 2025.
Rucphen steekt gunstig af tegenover steden als Amsterdam, waar slechts 61,3 procent van de inwoners een rijbewijs heeft. Op de tweede en derde plaats staan Maastricht en Den Haag. Daarentegen hebben gemeenten zoals Tubbergen het hoogste percentage inwoners met een rijbewijs, met 91,3 procent, gevolgd door Staphorst en Wierden.
Een opvallende factor met betrekking tot rijbewijsbezit is de mate van stedelijkheid. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat gemeenten die als 'zeer sterk stedelijk' worden geclassificeerd gemiddeld een lager percentage rijbewijshouders hebben (71,2 procent), terwijl 'niet-stedelijke' gemeenten juist hogere percentages vertonen (84,7 procent).
Interessant is de verschillende trend in rijbewijsbezit tussen leeftijdsgroepen. Terwijl het aantal jongeren tussen 16 en 20 jaar met een rijbewijs is gedaald, is er een significante toename (+45,7 procent) bij mensen van 75 jaar en ouder. In Noord-Brabant is ook een stijging te zien in het aantal rijbewijshouders onder jongeren en ouderen.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft vijftien gemeenten aangewezen die het meest op Rucphen lijken. Door de cijfers van het CBS te vergelijken, blijkt dat Rucphen het hoogste rijbewijspercentage heeft in vergelijking met deze 'vergelijkbare' gemeenten.
De cijfers tonen aan dat Rucphen opvallend hoog scoort in rijbewijsbezit binnen Nederland, zowel absoluut als in verhouding tot soortgelijke gemeenten. De invloed van stedelijkheid en leeftijd op dit fenomeen is duidelijk merkbaar en biedt interessante inzichten in de mobiliteit binnen verschillende bevolkingsgroepen.