Terwijl Nederland dit jaar tachtig jaar bevrijding viert, werpt de stad Rucphen een blik op haar inwoners die de bevrijding hebben meegemaakt. Van alle Rucphenaren zijn er nog 1233 die voor 1945 geboren zijn, wat betekent dat zij de historische gebeurtenis hebben beleefd. Binnen deze groep zijn er 145 personen die in 1940, toen de Tweede Wereldoorlog begon, minstens vijf jaar oud waren. Deze groep draagt potentieel herinneringen en ervaringen met zich mee die teruggaan naar die turbulente periode.
Voor de inwoners van Rucphen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, kunnen de herinneringen en ervaringen een diepgaand effect hebben op hun leven. Het herbeleven van historische gebeurtenissen kan zowel emotionele als psychologische impact hebben, waardoor het belangrijk is om deze verhalen te koesteren en te delen als onderdeel van het collectieve geheugen.
De viering van 4 en 5 mei krijgt in Rucphen een extra lading vanwege de aanwezigheid van deze inwoners die de oorlog hebben meegemaakt. Hun verhalen creëren een brug tussen heden en verleden, en benadrukken het belang van verbondenheid en reflectie op historische gebeurtenissen. De lokale gemeenschap erkent en waardeert hun bijdrage aan het levend houden van de geschiedenis.