In de afgelopen tien jaar is de welvaart van huishoudens in Rucphen gestaag afgenomen. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen aan dat de combinatie van arbeidsparticipatie, inkomen en opleidingsniveau in 2023 lager uitkwam dan in 2014. Deze trend wijst op een zorgelijke ontwikkeling binnen de gemeente.
De welvaart van huishoudens in Rucphen blijkt niet alleen lager te zijn dan die in vergelijkbare gemeenten, maar ook onder het landelijk gemiddelde te liggen. Het relatief lagere welvaartsniveau in Rucphen wordt met name toegeschreven aan het lage opleidingsniveau in de regio. Veel inwoners hebben slechts een mbo-opleiding of een middelbareschooldiploma, wat de algemene welvaart drukt.
Uit de analyse blijkt dat huishoudens in Rucphen het minst welvarend zijn in Verspreide huizen Schijf, waar de welvaart de afgelopen tien jaar aanzienlijk is afgenomen. In tegenstelling hierop zijn de meest welvarende huishoudens te vinden in Verspreide huizen Zegge. Deze regionale diversiteit in welvaart benadrukt de uitdagingen waarmee de verschillende wijken binnen Rucphen worden geconfronteerd.
Terwijl de algemene welvaart in Nederland is gestegen, wijst de Vereniging Nederlandse Gemeenten op de impact van gemeentelijk beleid op de mate van welvaartsgroei. Investeringen in infrastructuur, groenvoorzieningen en nieuwe woningen blijken cruciaal te zijn voor de economische voorspoed van een gemeente. Een voorbeeld hiervan is de buurt Spoorzone-Noord in Tilburg, waar dergelijke investeringen hebben geleid tot aanzienlijke welvaartsgroei.
De analyse van Rucphen en vergelijkbare gemeenten, zoals Halderberge, Moerdijk en Valkenswaard, onthult de verschillen in welvaartsontwikkeling en benadrukt de noodzaak van gericht beleid om de welvaart in deze regio te stimuleren.
Door kritisch te kijken naar opleidingsniveaus, inkomensverschillen en arbeidsparticipatie, kan Rucphen streven naar een duurzame welvaartsgroei die alle inwoners van de gemeente ten goede zal komen.